Forum Casa Apicultorilor

Sistemul de operare

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Iulian

  • ****
  • 293
  • +19/-4
  • Ialomita
Sistemul de operare
« : August 24, 2015, 02:29:31 a.m. »
Un sistem de operare, prescurtat SO (engleza Operating system, prescurtat OS), reprezinta un produs de tip software care este parte componenta a unui sistem, echipament sau aparat computerizat, si care se ocupa de gestionarea si coordonarea activitatilor acestuia. Sistemul computerizat poate fi un computer, o statie de lucru (workstation), un server, un PC, un notebook, un netbook, un smartphone, un aparat de navigatie rutiera, un e-book reader sau si un alt sistem cu "inteligenta" proprie. Sistemul de operare joaca si rolul de gazda pentru aplicatiile care ruleaza pe echipamentul (hardwareul) respectiv.

Desi cei mai multi utilizatori de calculatoare au auzit doar de Windows,  Mac si poate Linux insa acestea nu sunt singurele sisteme de operare din lume dimpotriva exista zeci sau sute de sisteme de operare produse de diferite firme pentru diverse echipamente sub diverse licente si preturi .

Lista tuturor sistemelor de operare o gasiti aici =>
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_operating_systems

Un scurt rezumat in ordine cronologica a celor mai cunoscute sisteme de operare .

Unix
Citat
UNIX® este un sistem de operare initiat de un grup de programatori de la AT&T Bell Labs, printre care Ken Thompson, Dennis Ritchie, Brian Kernighan, Douglas McIlroy si Joe Ossanna. Astazi exista mai multe variante ale sistemului, acestea fiind dezvoltate atât de firme comerciale cât si de indivizi si organizatii non-profit (precum Free Software Foundation).

Spre sfârsitul anilor 1970 si începutul anilor 1980, influenta sistemului de operare UNIX în mediile academice a dus la o raspândire exploziva a sistemului (în principal varianta BSD, provenita de la universitatea Berkeley din California). Sistemul a fost preluat si dezvoltat mai departe ducând la aparitia unor variante precum Solaris, HP-UX si AIX. Pe lânga sistemele certificate, întâlnim astazi o serie de descendenti BSD (FreeBSD, NetBSD si OpenBSD) precum si sisteme mai noi cum ar fi Linux. Termenul UNIX traditional este folosit pentru a descrie un sistem cu caracteristici similare cu Version 7 UNIX sau UNIX System V.


http://ro.wikipedia.org/wiki/UNIX
Mac OS
Citat
Mac OS (Mac Operating System) este un sistem de operare (SO) produs de firma Apple Inc. (Apple) pentru computerele sale.
Lansat în 1984 împreuna cu primele calculatoare de tip Macintosh, Mac OS a fost primul sistem de operare cu succes comercial si bazat pe o interfata grafica cu utilizatorul (Graphic User Interface, GUI)
. Mac OS, sau Macintosh Operating System, reprezinta o serie de sisteme de operare cu interfata grafica, proiectata de firma Apple (nume anterior: Apple Computer) pentru gama sa de computere de tip Macintosh. A fost introdus pentru prima data la modelul Macintosh 128K în anul 1984. Prin intoducerea sistemului de operare Mac OS, computerele Apple au devenit mai prietenoase pentru utilizatori decât cele cu sisteme de operare MS-DOS. Termenul “Mac OS” nu a existat cu adevarat pâna când a început sa fie oficial utilizat la mijlocul anilor 1990. De atunci, acest termen a fost folosit pentru a distinge toate aplicatiile sistemul Mac de celelalte sisteme de operare.


http://www.apple.com


Microsoft Windows
Citat
Microsoft Windows este numele unei serii de sisteme de operare create de compania Microsoft. Microsoft a introdus Windows pe piata pentru prima data în noiembrie 1985, ca un supliment la MS-DOS, deoarece interfetele grafice erau din ce in ce mai apreciate. Microsoft Windows a ajuns cu timpul sa predomine pe piata de calculatoare mici, întrecând Mac OS, care fusese introdus pe piata mai înainte de catre compania Apple Computers, astazi numita Apple Inc.. La conferinta IDC Directions din 2004, vicepresedintele IDC Avneesh Saxena a constatat ca Windows detine aproximativ 90 % din piata de sisteme de operare.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Microsoft_WindowsLinux
Citat
Linux este o familie de sisteme de operare de tip Unix care folosesc Nucleul Linux (în engleza kernel). Linux poate fi instalat pe o varietate larga de hardware, începând cu telefoane mobile, tablete, console video, continuând cu calculatoare personale pâna la supercomputere. Linux este cunoscut în principal pentru utilizarea sa ca server, în 2009 i se estima o cota de piata între 20-40%. Cota de piata de desktop este estimata între 1-2% si 4.8%.

 În ultimii ani, Linux a început sa devina tot mai popular atât datorita unor distributii precum Ubuntu, openSUSE, Fedora, precum si datorita aparitiei netbook-urilor si a noii generatii de telefoane inteligente (în engleza smart phone) care ruleaza o versiune embedded de Linux.

Nucleul Linux (în engleza "kernel") reprezinta nucleul sistemului de operare deschis care a fost creat de Linus Torvalds în 1991 si care a fost îmbunatatit ulterior cu ajutorul programatorilor din întreaga lume.
Acesta a fost dezvoltat initial pentru microprocesorul Intel 80386, însa ulterior a fost portat pe multe alte platforme. Este scris aprope în întregime în limbajul de programare C, împreuna cu niste extensii GNU C si cu cîteva linii de cod scrise în limbajul de asamblare.
Dezvoltat sub licenta GNU GPL (GNU General Public License), codul sursa al nucleului Linux este software liber.
Nucleul este cel mai bine cunoscut ca principala componenta a sistemului de operare GNU/Linux. Distributiile de software bazate pe nucleul Linux se numesc Distributii GNU/Linux.

http://ro.wikipedia.org/wiki/GNU/Linux

http://distrowatch.com/
« Ultima Modificare: August 24, 2015, 02:32:11 a.m. de Iulian »
Sa învatam apicultura=> www.librarie.net/c/82/apicultura